jueves, 25 de mayo de 2023

 

Какво е Времето и Как Работи: Данните на Твоя Контекст

Част 1

 

Za´el – 04/03/2023

Звездни Семенца 18/05/2023

Facebook – Група Звездни Семенца

Odysee – Звездни Семенца

 

Превод: Tati D 



. о . О . о . 

За'ел: Здравейте на всички, изпращам ви голям поздрав! 

Мислех си и знаете ли, може би бих искал да правя видеоклиповете малко по-интимни, говорейки директно на човека, който ги слуша. Така че, ти, който слушаш, те поздравявам и се надявам да ти е приятно или любопитно. 

Има малко неща, които моите колеги не са казали преди за времето, но това е тема, която е особено важна, за да се разбере функционирането на твоето съзнание, което се оказва цялата Вселена. Ще изразя гледната си точка по възможно най-простия и разбираем начин. 

Там където се намираш в момента, седнал или седнала на стола, на фотьойла, на дивана, в леглото си, готвейки, спортувайки, разхождайки се или  наслаждавайки се на пейзажа, докато ме слушаш как говоря, всъщност няма защо времето да напредва, нито да се връща назад. Просто си там, правейки това, което правиш. Тази ситуация, която живееш сега, включително с мен звучащ като фон, е нито повече, нито по-малко от една идея.

Нека си представим, че рисуваш картина. Концентрирай се и я нарисувай ментално. Първо нарисувай средата. Къде се намира тази сцена? В къща, на открито? След това добави следната информация: нощ ли е,  ден ли е? Може би е залез? Сега ще започнеш да рисуваш определени елементи в тази картина, например главния герой на тази сцена. Да кажем, че този човек е тийнейджър, защото живее тук от 14 години. Ще нарисуваме онзи ключодържател, който има от малък, онзи компютър, който му подариха наскоро.  

И също ще го нарисуваме, разглеждайки едно списание, мислейки за играта, която ще си купи след два месеца. Сега имаш твоята картина. В нея има един младеж, обвързан от законите на времето. На 14 години е, трябва да изчака два месеца, за да може да си купи видео играта, и не винаги е имал този ключодържател и този компютър. Всеки един от тях ги получи на определен етап от живота си. 

Това е моментът, в който ти казвам, че току-що направи същото, което правиш през цялото време. Тази рисунка не е трябвало да съществува 14 години, за да бъде този тийнейджър на тази възраст. В действителност всичко, което сме изобразили в тази рисунка, не са нищо повече от идеи, представени в една рамка на реалността, която сме нарекли картина. В този момент поддържаш идеята, че си на определена възраст, че остава известно време за това или онова и че носиш със себе си хиляди спомени натрупани през живота ти.

Но познай какво?... Всичко това са онези идеи и концепции, които ти ​​от едно по-висше ниво, решаваш да изобразиш в тази картина на твоя живот, която си решил да наречеш реалност. Тоест, контекст за твоя персонаж/герой.

Това също означава, че самият факт, че едно събитие следва друго събитие, и че картината започва да се превръща в анимация също е една идея. Едно правило на играта, за което си решил да действа така. От там се разбира, че от твоя гледна точка нищо не е реално, и че всичко е реално. Въпреки това, да,... съществува известно възприятие за линейност, което ти си решил да наложиш върху себе си. Защо? Да кажем, че играенето на видео игра или гледането на филм прескачайки на края, след това в началото, след това в средата, след това три четвърти от играта или филма и така до безкрай, не е много забавно, не… До такава степен, че напълно губи смисъл.

Разбирайки това и завършвайки за днес, ще ти представя още една идея. Сега си представи, че си направил няколко варианта на твоята рисунка. В един от тях се случва абсолютно същото, но в различен час на деня. В друг, всичко е същото, но твоят герой никога не е получил този компютър, а в третия, всичко е абсолютно същото, но се намира в различна държава. Сега към всяка картина добави стойност или код. За по-лесно, ще ги номерираме като едно, две и три.

Сега ти задавам следния въпрос: Какво се случва, когато някой те помоли да пътуваш до Земята, (където се намира този твой герой) за да го посетиш? Ще трябва да посочат повече данни, защото в този случай съществуват три различни променливи. 

Ако разбра това, сега умножи тези данни толкова пъти, колкото променливи можеш да си представиш. Може би това може да ти помогне да разбереш малко по-добре, защо не е трудно да се изгубиш, правейки времеви скокове. Защото времето в действителност не е линейно и преди всичко, че всички времеви, географски и обстоятелствени ситуации, които можеш да си представиш, могат да бъдат представени с кодове, които в същото време съхраняват или представят тази контекстуална информация. Този контекст, който ще даде смисъл и живот на твоята картина.

Все още има неща, които бих искал да кажа за моята гледна точка или начин на разбиране за функционирането на времето, но мисля, че засега ще оставя темата тук, за да не я правя прекалено тежка. Засега те оставям със следните въпроси, върху които бих искал да помислиш до следващия път.

Как работи времето в сънищата? Каква според теб е разликата между функционирането на времето в сънищата и тази реалност, която възприемаш точно в този момент?

Не е за да ми ги отговориш, само е за да помислиш.  

Благодаря много, че ме изслуша! Надявам се да ти е било приятно. 

Ще се видим скоро.

За’ел от Ерра                     

  


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario